500 éves Dán vídámpark


Kategória:
Nagyvilág, Nagyvilágban történt

Létrehozva:
2021-02-15 15:55:25

Cikk írója:
Szabó Jánosné


500 éves Dán vídámpark

Dyrehavsbakken a 16. században 1583-ban épült a világ legöregebb vidámparkja, mely a mai napig működik.

A vidámparkok kétségkívül a világ legvarázslatosabb, legmókásabb, legmesésebb szórakozóhelyei, ám az egyik, ami Dániában van, valami másért is különleges.

Dyrehavsbakken, vagy elterjedtebb nevén Bakken ugyanis a világ legöregebb, még ma is működő vidámparkja. A Klampenborg közelében elhelyezkedő park története a 16. századba, 1583-ra nyúlik vissza. Abban az évben Jægersborg Dyrehave erdejében ugyanis felfedeztek egy természetes forrást, melynek vizét gyógyhatásúnak tartották. Mivel a gyógyulás reménye tömegeket vonzott, idővel felismerték a területben rejlő üzleti lehetőséget. Mutatványosok és utcai árusok települtek ki, és meg is találták számításaikat. Akkor még nem sejtették, de ezzel letették a vidámpark képzeletbeli alapköveit.

A vidámpark működésének hosszú évszázadai alatt számos változáson ment át. A különleges helyről készült régi és új képek szinte mesélnek a múltról: általuk picit jobban megismerhető a ma is működő dán szórakoztatópark története.

Forrás : Femina

Egyre több szórakozási lehetőséget nyújtottak a vendégek számára. Kabaréja és revüje nagy sikert aratott, aminek híre is ment Európában. Az odaérkező művészek vitték el az olasz eredetű bohóc, Pierrot alakját is Bakkenbe. A figura azóta is a hely kabalája, és mindennaposan megjelenik a gyermekszínpadon. (A fotón Paul Legrand látható, aki 1855-ben bújt Pierrot szerepébe.)

Bakken területét éttermek, bárok, zenei előadásoknak fenntartott helyszínek is tarkítják. A belépés ingyenes, a különböző lehetőségek igénybevételéért külön-külön kell fizetni.